Om Langen Gjestegaard

Langen Gjestegård er en stor gjestegård i flotte, landlige omgivelser bare 30 km fra Røros. Like ved inngangen til den vakre Femundsmarka finner man gården som har en historie som strekker seg mer enn 250 år tilbake. Gården, som i nesten hele sin historier har vært driftet på gård- og skogbruk, er i dag gjestegård med 9 rom. Det er fortsatt drift av skogen og her bor det fortsatt noen få dyr, men hovedgeskjeften til familien Langen er i dag utleie av rom og turutstyr.
I tillegg til hovedgården, er det 6 hytter på tilbud. Hyttene kan alle romme opp til 8 gjester og har alle fasiliteter.

 

Historien

Langen familien har kalt gårdene hjem siden 1737, da Sigmund Langende kjøpte et område på 40 mål skog. De neste 200 årene var det fullt liv på Langen og det var aldri tvil om at neste generasjon skulle overta gården. Gården og skogen har vært god mot Langen-familien i flere hundre år og alle generasjoner har hatt en godt liv her. Etter som teknologien tok over og gårdsdrift i lite format ble langt vanskeligere enn det var tidligere, var det med et tungt hjerte at Harry og Sonja Langen i 1968 bestemte seg for å legge ned gårdsdriften. Driften av skogen ble satt bort, og Harry og Sonja levde et rolig liv ved gården i mange år. Da tiden var kommet for neste generasjon, hoppet man for første gang i historien over et ledd, og med pågangsmot og unge ideer tok barnebarna over den ærverdige familiegården. De første årene ble gården bare brukt som bolig for familien, men man innså at gården hadde mer å by på og skulle man bevare historien måtte man tenke nytt. Monica Langen, som kom fra en gjestegård-familie på vestlandet, hadde lang erfaring med drift av gjestegård og med en plan om å tilby noe nytt i bygda startet arbeidet med å gjøre om familiegården til gjestegård. Sensommeren 1976 sto fire gjesterom klare og de første gjestene sjekket inn til elgjakten.

 

Suksess og utbygging

Etter 4 år drift var det klart at man måtte ekspandere Langen gjestehus. De fire rommene var ikke lengre nok til å dekke forespørslene. Hovedbygget ble både bygd på og flere rom ble bygd om for å kunne dekke den økte forespørselen. Etter å ha holdt stengt en hele sesong, var gjestehuset og familien igjen klare for å ta i mot gjester. Denne gangen med 9 rom og med en ny flott storstue, hvor alle kunne nyte god mat og den storslåtte utsikten. Etter utbygging i 1980 har man bygd ut gården flere ganger og det er satt opp 6 frittstående hytter med alle fasiliteter. Tilbudet er videre utvidet med utleie av kajak, kano, fiske og jakt. Ved gårdens nye storstue, som sto klar i 1992, arrangeres det årlig en rekke bursdager, bryllup, bedriftstreff og festlige lag.

 

Aktiviteter ved Langen gjestegård

Gjestegården ligger flott til ved inngangen til Femundsmarka og mulighetene for flotte naturopplevelser er nærmest endeløse. Her finner man et yrende dyreliv, en rekke flotte fiskevann, meget gode muligheter for plukking av både blåbær og tyttebær, samt store saftige multer. Terrenget i Femundsmarka er perfekt for lange rolige skogsturer, her er både små og store høyder og for dem som søker den optimale utsikten kan man ta turen opp på Femundsfjellet, som strekker seg 1150 meter over havet. For dem som bare søker noen rolige dager borte fra byens mas og kjas, kan Langen gjestegård være det perfekte stedet for avslapning med sin vedfyrt badestamp, rolige kanoturer på vakre fjellvann og lokal mat av ypperste kvalitet. Vinterstid står også kanefart på menyen. Sommer som vinter er her også en rekke tilbud for dem som ankommer med små barn.