Om Femundsmarka

Femundsmarka er en nasjonalpark i Norge. Parken har sitt navn fra Innsjøen Femund som er å finne så og si midt i nasjonalparken. Parken fikk status som nasjonalpark i 1971 da man så et klart behov for å beskytte både skogen og alle innsjøene som er å finne i det store området. Nasjonalparken, som er 571 km2 stor, ligger for det meste i Sør-Trøndelag, men strekker seg også over grensen til Hedmark fylke og videre til sør mot Sverige.

 

Gud skapet Femundsmarka i sinne

Mellom gamle gigantiske furutrær og små innsjøer blant et hav av steinblokker, venter Femundsmarka på deg. For ti tusen år siden trakk isen seg tilbake og forlot et øde, gammelt, dødt islandskap. Et landskap som nesten ikke har endret seg siden. Fra gammelt av sa folk at “Gud skapte Femundsmarka i sinne, men da han så resultatet, fylte han de fleste hull med vann for å reparere skaden”, mens forskere hevder at det spesielle landskapet er et resultat av innlandsisen som rådet her i mange tusen år siden. Uansett hvilken forklaring man støtter seg til, venter et formidabelt, forførerisk landskap på alle besøkende.

 

Rogenmorene

Rogenmorene er store rygger av landskap som kom til synet da isen trakk seg tilbake. Det spesielle landskapet har forbauset forskere i mange hundre år. Utallige har forsøkt å forklare fenomenet og den siste teorien er at de ble formet når isen trakk seg tilbake, men satt seg fast i myrer og mindre steinrøyser. Morene er godt merket på alle kart og spesielt i områdene Røvola, Grøtådalen, Vonsjøen, Øvre Roasten og Rogen er morene spesielt store. Forskere vil trolig prøve å finne en forklaring på morene i mange år til ende, men for alle som er glad i turer i spesielt terreng, trengs ingen forklaring, de er bare takknemlige for muligheten til å vandre i timesvis i dette gripende terrenget som på en eller annen måte ble formet for mange tusen år siden.

 

En eventyrpark for store og små

Mange som har hatt gleden av å legge ut på tur i Femundsmarka, forbinder nasjonalparken med ensomme eventyr og en av de siste virkelig uberørte villmarker vi har i Norge. Femundsmarka byr på all den spenning man kan søke og er optimal for alle som søker lengre turer i guds frie natur. Hvert år besøkes Femundsmarka av både skoleklasser og familier med barn som søker en unik utendørsopplevelse. Tilgangen til parken kan man få fra flere områder, men mange velger seg besøkssentrene på Røros eller Elgå som utgangspunkt. En annen mulighet mange foretrekker er å ta båt opp til Røa, for så å spasere rett inn i villmarken. Med kupert landskap, bekker med frisk vann, utallige fiskevann og naturlige steinblokker som innbyr til flotte klatreturer, er nasjonalparken naturens egen fornøyelsespark.  

 

Fiskeglede

Femundsmarkas mange vann formelig koker av fisk. Her kan man prøve lykken med både flue og spinner og mange finner sine favorittvann her. Fisk som harr, abbor og gjedde dominerer i innsjøene Revsjøen og Styggsjøene, mens man i vannene Grøtåa, Mugga, Røa og Rogen finner rikelig med ørret.

Dyrenes rike

I Femundsmarka kan man møte på både brunbjørn og ulv. Kongeørn og ulike fiskeørner er her også store stammer av. Andre fuglearter inkluderer svarttrost, gråtrost og gylden spurv. Jobber man seg opp mot grensen til Sverige kan man også være heldige å få oppleve moskus på nært hold. I områdene Mugga og Skedbrofjellet er moskusaktiviteten spesielt stor om sommeren, mens når vinteren setter inn for fullt, trekker de store dyrene over til Sverige og er sjelden å se på norsk side. Husk at selv om en moskus kan se koselig ut, er de ekstremt vare på mennesker og man anbefales å beskue dem på i alle fall 200 meters avstand.