Fiskemuligheter i Femundsmarka

For mange er fiske den ultimate måten å slappe av på og senke skuldrene. Det er noe eget med å komme seg ut i naturen, bort fra jobb og byens mas. Er du en av dem som søker stillhet, flotte, nærmest magisk landskap og flott fiskevann? Da bør du ta turen til Femundsmarka nasjonalpark i Sør-Trøndelag og Hedmark. Du finner besøkssenter både på Røros i Sør-Trøndelag og Elgå i Hedmark. Femundsmarka byr på vakker forførerisk natur som ble formet for over ti tusen år siden da innlandsisen trakk seg tilbake. Det helt spesielle landskapet inneholder utallige vann hvor man kan fiske både gjedde, ørret, røye, abbor og harr. Sommer som vinter formelig koker vannene Revsjøen og Styggsjøene, Grøtåa, Mugga, Røa og Rogen med fisk.

 

Kostnader ved fiske i Femundsmarka

Da Femundsmarka i 1971 fikk status som nasjonalpark, var det for å beskytte både skogen og ikke minst alle vannene i området. Takket vært status som nasjonalpark og et iherdig arbeid av Statskog og de lokale fjellstyrene har man klart å bevare og kontrollere fiskebestanden i parken. For at det flotte arbeidet skal kunne fortsette og man skal kunne sikre et godt fiske for generasjoner som kommer, må alle som ønsker å prøve lykken i disse vannene kjøpe seg fiskekort og rapportere all fangst. Fiskekort kan kjøpes for 250 kroner for tre dager, 350 kroner for en uke, eller 550 kroner for fri tilgang i 12 måneder. Fiskekortet som kan kjøpes på internett eller via sms, kortet gjelder for hele nasjonalparken og man kan fiske fritt i alle vann. Kortet gir også tilgang til isfiske og pilking. For dem som ikke ønsker tilgang til alle vann i hele parken, er det en mulighet for å kontakte Engerdal Fjellstyre og fra dem kjøpe kort som utelukkende gjelder de vann som ligger i Hedmark fylke. Kort for Hedmark koster 200 kroner for en uke og 450 kroner for en periode på 12 måneder.

 

Fiskeregler i Femundsmarka

Som nasjonalpark er det klare regler for fisking i området. Reglene er utelukkende innført for å sikre en god og stabil fiskebestand og alle bes respektere disse relativt enkle reglene.

 

  • Fiske i alle vann i Femundsmarka er åpent hele året med unntak av gytetiden 1 september til 15 november
  • Alle som fisker ørret må være oppmerksom på at det er minstemål på 25 cm
  • Fiskekortet er personlig og kan ikke overføres eller lånes ut til venner og familie. Det er heller ikke mulig å selge årskort som allerede er betalt
  • Barn kan fritt fiske gratis i området frem til de fyller 16 år
  • Ethvert brudd på de nevnte reglene kan medføre anmeldelse og betydelige bøter

 

Alle som besøker Femundsmarka bes respektere det faktum at området har status som nasjonalpark for å beskytte den sårbare naturen og det rike dyrelivet. Alle bes derfor utvise aktsomhet når man ferdes i området og all søppel og fremmedlegemer bes tas med ut av parken. Ved besøkssentrene på Røros og Elgå vil man finne egnede avfallsanlegg man kan benytte seg av kostnadsfritt.

 

Bålbrenning

Det er få ting som smaker bedre enn selvfanget fisk, stekt over åpen flamme ute i guds frie natur. Det kan man selvsagt også gjøre om man har landet fangst i ett av vannene i Femundsmarka, men det er viktig at man husker og overholder vernebestemmelsene som gjelder for alle norske nasjonalparker. All bålbrenning skal skje i tett nærhet til vann, slik at man har gode slokkingsmuligheter og man kan benytte seg av løse kvister og bark man finner på bakken. Tørrgadene i Femundsmarka er over 500 år gamle og det spesielle økosystemet er meget sårbart for inngrep. Selv mindre skader kan ta opp mot 80 år å reparere.