Padling i Femundsmarka

Den fantastiske villmarken som utgjør Femundsmarka nasjonalpark, innbyr til mer enn fiske og lange turer i idyllisk natur. Området har flere tusen innsjøer og elver å by på og mange hundre av dem er perfekte for en tur i kano. Området er av mange blitt beskrevet som Europas best bevarte hemmelighet. Her kan man rømme fra alt og ingenting, til en magisk verden med mystisk skog som har vokst fram over mange tusen år. Her kan man være helt alene, bare omgitt av skogen og et formidabelt dyreliv. Det er få opplevelser som er bedre for sjelen enn å kunne flyte stille ned en elv, mens man kan beskue en kongeørn jakte fra oven og brunbjørn som koser seg med nyfanget ørret i vannkanten.

 

Tilgang til elevene

Femundområdet ligger på 650-1500 meter høyde og har få veier hvor man kan få tilgang til elevene direkte. Søker man litt på ulike forum på internett vil man finne en rekke gode tips for turer som går over noen timer til flere dager. Tilgang til elvene vil være avhengig av hvilken rute man har planer om å ta. Alle merkede, anbefalte ruter kan nås via Femunden, den største innsjøen i området. Femunden kan nås fra en lang rekke punkter både i Sør-Trøndelag og Hedmark, men man bør være oppmerksom på de tøffe værforholdene som kan forekomme på innsjøen. Grunnet det unike landskapet med høye fjell og lave daler, oppstår det ofte meget utfordrende vindforhold på innsjøen og det er ikke anbefalt at personer som ikke er vant med krevende forhold legger ut på tur uten kjentmann.

Stenhuset ved Doktortjønna Friluftspark

Ønsker man å begi seg ut på tur i den øvre delen av nasjonalparken, er det å anbefale at man peker nesen i retning av Røros i Sør-Trøndelag. Her vil man finne Stenhuset, ved Doktortjønna Friluftspark. Dette er en av to besøkssentrene i nasjonalparken, det andre er å finne i Hedmark, nærmere bestemt på Elgå. Fra Stenhuset får man lett tilgang til den øvre delen av Femunden hvor værforholdene stort sett er relativt rolige. Fra Stenhuset kan man også starte turen via to tømmerrenner, som tar en inn til Synnervika eller Lortholbua. Turen til Synnervika tar ca 3 timer og ved ankomst vil man finne en egen hytte og rasteplass man kan bruke som utgangspunkt for kortere dagsturer på en lang rekke elver og vann i nærområdet. Om man er på utkikk etter en kortere tur, men i like flott landskap, kan man ta tømmerrennen til Lortholbua, denne turen tar bare ca 1.5 timer og også her vil man finne en hytte og rasteplass ved ankomst. Begge turene passer fint for både erfarne og mer uerfarne padlere. Man må dog være oppmerksom på at tømmerrennen til Lortholbua er meget smal på enkelte steder og man må til tider gå i land for å slippe andre forbi.

 

Utleie av kano

Om man ikke har egen kano, kan man leie utstyr fra Femund kanocamp og Langen Gjestegård. Langen gjestegård ligger bare 15 minutter fra Femund med bil, men man kan også startet turen fra gjestegården direkte, da tømmerrennen som leder til Synnervika, går like ved gjestegården. Femund kanocamp finner man like ved Stenhuset. Begge to har åpent gjennom hele vår-, sommer- og høstsesongen. Begge to har et stort utvalg av både enkle- og doble kanoer og man kan leie alt av utstyr man måtte trenge. For dem som ønsker litt ekstra trygghet på turen, kan man også leie gps med nødsender.

 

Kanoturer i Femundmarka nasjonalpark har en rekke ganger blitt omtalt i friluftsblader som Vi og naturen, World nature og Canoe Life. For gruppeturer eller bedriftstreff anbefales det at man kontakter Langen Gjestegård som har eget opplegg for større grupper.