Tur i Femundsmarka

Femund nasjonalpark har i alle år satt sitt preg på Sør-Trøndelag og Hedmark. Den 527 km2 store nasjonalparken innbyr til endeløse muligheter for alle som setter pris på lange turer i urørt vakker natur. Her finner man uendelige turmuligheter både sommer- og vinterstid, stille fjellvann, fossende elver, fantastisk utsikt, rike kulturminner, yrende dyreliv og Europas største kongeørn-stamme. Brunbjørn, ulv og moskus kan man også møte på. Femundsmarka har hatt status som nasjonalpark siden 1971, slik at man kan verne det unike området for kommende generasjoner. Ønsker man å oppleve uberørt natur og et yrende dyreliv, er det ingen bedre plass en Femundsmarka. Det unike landskapet ble formet for over ti tusen år siden når innlandsisen trakk seg tilbake og i dag fremstår området som en av Norges flotteste naturskatter.

 

Femund skarvet

Nasjonalparken har sitt navn fra den største innsjøen i området, Femund. Det majestetiske Femund skarvet er et høyfjellsplatå på drøyt 1600 meter med Folarskardnuten som høyeste topp, 1733 meter over havet. Femundsmarka har en unike beliggenheten mellom to hovedveier og jernbanen, noe som gjør den til et attraktivt mål for turgåere fra både Trøndelag og Hedmark. Femund skarvet ligger også slik til at det er tilgjengelig fra mange kanter, noe som gjør at fjellet lett kan besøkes av enorme mengder turgåere. Hver sommer og høst arrangeres det flere ukentlige turer med guide opp fjellet. På veien stopper man ved flere hytter som har vært i bruk i over 200 år og det er også mulig å smake på lokal mat med tradisjoner som går mer enn 500 år tilbake i tid.  

 

Turer på sommer og høst

Det beregnes at nasjonalparken årlig besøkes av mer enn 80.000 personer, hovedsaklig i løpet av sommeren og høsten. Våren er en vakker tid å besøke parken, men Statskog og de lokale støtteforeningene oppfordrer alle til å vente til tidlig sommer før man legger ut på tur. Økosystemet her er sårbart og lyng og mark trenger tid på å komme seg etter en lang vinter. Når vinteren endelig slipper taket og sommeren tar fatt, innbyr nasjonalparken på enorme muligheter for både turgåerer, fiskere og campere. Om man starter turen fra et av de to besøkssentrene som er å finne på Røros i Sør-Trøndelag og Elgå i Hedmark, kan man for en rimelig penge kjøpe kart over oppmerkede løyper med både hytter og rasteplasser for telt. Man kan også finne oversikt over de ulike vannene i parken og hvilke fiskearter som er å finne i de ulike vannene. Husk at man må alltid følge de regler som gjelder for fiske og ferdsel i nasjonalparker. Fiskekort kan kjøpes via internett, eller på sms. Om man ønsker å lære om nasjonalparken og den unike faunaen man ikke finner andre steder i Norge, kan det være lurt å kontakte besøkssenteret på Røros eller Elgå, begge senter vil kunne hjelpe en med bestilling av guidet tur for små og større grupper.

 

Turer på vinterhalvåret

I likhet med våren, er det også en periode på senhøsten når man anbefaler at man ikke besøker Femundsmarka. Når vinteren er på vei er det det beste for parken at den får tid til å gå i dvale før titusener av skiglade personer inntar området. Når vinteren først har kommet viser Femundsmarka seg fra en helt ny side og man skal lete lenge etter et mer gripende vinterlandskap. Det kuperte terrenget gjør parken til en drøm for barnefamilier og hundretalls islagte vann bare venter på isfiskerne.

 

Femundrennet

Helt siden 1983 har det vært arrangert skiløp på Femundsmarka hver påske. Folk kommer langveisfra for å delta på langrennsløp, barneløp, akekonkurranse og telemarksløp ned Femund skarvet. Hvert år deltar over 40.000 mennesker på arrangementet som går over 4 dager.