Pakkeliste: Dette må du ha med deg på langtur

Å finne ut hva du skal bære med deg når du skal på langtur kan være vanskelig hvis du ikke har gjort det før. Kravene vil variere mye, avhengig av omstendighetene. Går du alene, eller vil du ha følgesvenner med? Går du i nærheten av veier og annen sivilisasjon, eller skal du besøke den fullkomne villmark? Er det rovdyr som kan utgjøre en fare, eller er mygg det farligste du kan støte på? Skal du overnatte en natt, eller har du planer om å ligge ute i mange dager?

 

Den vanligste feilen

En vanligste feil mange gjør, er å pakke alt for mye. Ingenting ødelegger en tur mer enn å bære tungt på ting man ikke trenger. Likevel trenger du å ha det grunnleggende dekket for å sikre at turen din blir trygg og komfortabel. Start med å lag deg en liste over alt du mener du trenger. Se så over listen og stryk alt du ikke kan forsvare. Om du ennå er usikker ,kan du ta utgangspunkt i vår liste nedenfor, husk dog at dette er en “basisliste” og du må selvsagt justere ut fra de forhold du skal ut på tur i.

 

Klær

Klær er alltid vanskelig å pakke, spesielt om man skal på tur i Norge hvor vær og vind kan endre seg plutselig, selv på den flotteste sommerdagen. En god tommelfingerregel når det kommer til klær, er “lag”. I stedet for store klær eller tunge jakker, er det bedre å pakke tynne, men varme klær som kan tas av eller på ut fra behov. Grunnleggende for en generell fottur inkluderer følgende:

 

  • Langt undertøy av polypropylen er både lette og gir god varme på hele kroppen.
  • Isolerende lag, som en tynn jakke som puster godt og gir god varme, f.eks. en tynn fleecejakke.  
  • Ytre lag, som en tynn windbreaker med lette bukser er ofte alt du trenger over et grunnlag og isolerende lag.
  • Ekstra sokker. Få ting ødelegger en tur raskere enn våte føtter. Pass på at skoene passer for lange fotturer. Ull, eller ullblandinger, er vanligvis bedre enn bomull.
  • Hatt og hansker. Hatten din skal beskytte deg mot solen men også være tykk nok til å stoppe varmetapet.
  • Solbriller. Solbriller beskytter en mot både snøblindhet og hodepine.
  • Pyjamas. Høres sikkert ut som ren luksus, men har man plass, bør man ta med et lett skifte man kan sove i. Ikke bare er det godt å komme seg ut av klærne man har hatt på hele dagen, men det kan hjelpe holde moralen oppe på tunge dager.

Husly

Å sove under stjernene er flott når det er praktisk, men som oftest vil man trenge noen form for ly fra elementene og fra insektene.

 

  • Telt eller tarpe. Avhengig av hvor lenge du skal være ute og tid på året du skal ut på tur. Er dere flere på tur sammen gjør man lurt i å fordele vekten mellom seg.
  • Sovepose. Igjen avhengig av årstid, på sommeren kan man klare seg med en langt mindre og lettere sovepose. Husk at soveposen og teltet alltid skal pakkes på topp så man kan få tak i det raskt om det trengs.

Mat

Når man skal ut på tur må man huske at man kommer til å forbrenne langt mer kalorier enn man gjør til vanlig. For noen mennesker er varme måltider avgjørende, for andre er kalde matvarer, som energibars, nøtter og tørkede frukter, og kjøtt bedre. Du bør minimum ha med en kokbar frokost, en kald lunsj og en kokbar middag for hver hele dag du er ute. Glem heller ikke godt med vann. Vet du at du skal til et område med gode kilder til fisk og bær, kan det være lurt å pakke et måltid mindre hver dag, slik at du kan bære mer vann.