Villmarkstips: Dette må du vite før du drar på tur

For mange er turer i skog og villmark en flott måte å slappe av på og komme i kontakt med naturen. For andre er det et ønske om å bevise at de kan klare seg. Langt borte fra biler, pc, mobiltelefon og cafe frappuccino med lett skum og bare en klype kanel. Villmarken er vårt siste fristed, hvor vi kan skru av verden for noen timer eller dager og bare være til. For mange er dette den ultimate frihet. Ute i villmarken må man stole på sine egne instinkter og man kan ikke spørre Google om hjelp. I villmarken er man ofte helt alene. Enn så befriende det kan høres ut, når man sitter i sitt lille hverdagsfengsel, omgitt av glass, teknologi og frappuccino-drikkende medmennesker, er sannheten at de fleste av oss har ingen anelse om hva som venter oss der ute. Ville dyr, ingen trestjerners hotell og ingen mulighet for å bestille seg en kebab klokken 03.00 bare fordi man er litt mysen. Villmarken er tøff og og er man ikke forbedret, kan det få fatale følger.

 

Alltid berett

Om man ikke klarer å gi slipp på drømmen om å bryte ut av hverdagen, om så bare for noen timer, er det viktig at man begynner i det små. En hver fjott kan gå inn i nærmeste sportsbutikk, slenge visakortet på disken og med akkurat passe hovmod informere ekspeditøren om at “Jeg skal ut i villmarken, har du det jeg trenger?” Selvsagt har de det du trenger. Du kommer til å stabbe ut derfra, overlesset med kostbart utstyr som du ikke skjønner opp ned på. Trolig krever halvparten av utstyret både strøm og wifi og passer langt bedre for dem som trenger litt ekstra hjelp på vei hjem fra puben, enn de som faktisk skal ut i den urørte naturen. Dette er selvsagt ikke løsningen. Eneste man ender opp med er muligheten for å fremstå som sporty og verdensvant i selskap med andre, som selv har garasjen og kjelleren full av fancy utstyr som ikke gjør annet enn å kommunisere med hverandre, mens de sitter trygt i sitt hverdagsfengsel med en frappuccino og tenker til seg selv: En vakker dag, bare vent.  

 

Kiss: Keep it simple, stupid

Sannheten er at man trenger ikke masse fancy utstyr for å nyte godt av villmarken. I alle fall ikke til å begynne med. Start i det små. Ta deg noen korte spaserturer, eller skiturer i godt oppmerkede løyper hvor det er mange andre som ferdes. Greit, det er ikke den ultimate villmarken, men det gir det en reell følelse av hva det innebærer. Skaff deg så enkelt utstyr som telt, sovepose, ryggsekk, gode klær og litt basisutstyr som fiskestang, vannavvisende fyrstikker og et enkelt stormkjøkken. Det er faktisk alt du trenger for å overleve i villmarken i lang tid. Planlegg så en enkel liten tur, ikke alt for langt hjemmefra. Hensikten er ikke å bryte med samfunnet, men mer å bli kjent med eget utstyr og la kroppen få føle på hvordan det er å skulle overnatte ute i skogen. Ta med deg litt mat, men ikke så mye at du kan fråtse. Prøv fiskelykken, plukk bær, lag deg en god kopp te med bare det du finner av vekster i skogen. Alt dette vil fortelle deg om du virkelig er klar for å bryte med din trygge, digitale hverdag. Om du kommer hjem sulten, trøtt og med smerte i muskler du ikke visste du hadde, er det mye som tyder på at du er klar for villmarkslivet. Neste steg på veien er å utdanne deg selv. Les bøker av villmarkmestre som Lars Monsen og Bear Grylls, desto mer kunnskap du har desto lengre turer kan du legge ut på.