Anmeldelse: På tur med Lars Monsen

Lars Monsen har de siste 10 årene blitt et kjent og kjært navn i Norge. Mannen over alle menn, som uten problemer tilbringer måneder og noen ganger år ute i villmarken, helt alene. Slik blir det både tv-program og bøker av. En rekke av turene Monsen har lagt ut på de siste årene har blitt filmet for både NRK og utenlandske tv-selskaper. Monsen, som er halvt samisk, har villmarken i blodet og mange hundre tusen nordmenn har latt seg fascinere over hans enorme kunnskap og evne til å leve av det naturen har å tilby. For mange forblir det for alltid med drømmene, men via Monsens bøker og filmer kan vi få et innblikk i hva som kreves for å skulle overleve i villmarken. Det kan virke fristende å bare slippe alt og legge ut på tur, bort fra jobb, bystøy og endeløst med teknologi, men de fleste av oss har verken kunnskap eller mulighet til å overleve der ute i villmarken.

 

Lange og krevende turer

Mange tror Lars Monsen bare er en over-gjennomsnittlig dyktig friluftsmann, som legger ut på tur i norsk “villmark” med kameramann og produsent på slep. Sannheten er en helt annen. Nå stemmer det forsåvidt at Monsen på en rekke turer i Norge har med seg kameramann, men han har vært ute på langt tøffere turer enn det mange tror. Han hadde aldri en plan om å gjøre karriere på sine ekspedisjoner, han var bare genuint opptatt av villmarken og trives i følge seg selv best alene og i ett med naturen. Før han ble villmarkskjendis hjemme i Norge, hadde han lagt bak seg en rekke ekstreme turer, som hundeslede over Nord-Canada, en tur som tok han 2 år og 7 måneder. Han vandret fritt og alene i Alaska i 10 måneder. Han har uten støtte vandret Kodiak øyen i Alaska på tvers og padlet kano gjennom Katmai National Park. Alt dette lenge før han ble kjent i Norge og la ut på turer som så han vandre 900 km gjennom Norge, Sverige og Finland, tilbringe 90 dager alene i Børgefjell nasjonalpark og turen som virkelig fikk opp nordmenns øyne, da han i 365 dager vandret villmarken gjennom Norge, Sverige, Finland. Denne turen var hans første oppdrag for NRK. Programmet fikk tittelen Nordkalotten 365 og gikk første gang på norsk tv i 2007. Som man sikkert skjønner har man ikke her bare med en over-gjennomsnittlig dyktig friluftsmann å gjøre. Friluftsliv og villmark ligger i blodet til Monsen og han fortjener all honnør for å la oss alle bli med han ut på tur. Mannen har gjort mer for norsk friluftsliv enn noen annen siden andre verdenskrig og mange tusen har kommet seg opp av sofan og ut i naturen grunnet hans bøker og tv-program.

 

Lars Monsen besøker Femundsmarka

I 2012 la Monsen ut på tur for å lede det norske folk gjennom flere av våre vakreste og mest spektakulære nasjonalparker. Dette er områder de fleste kjenner til, men de færreste har besøkt, i alle fall ikke på denne måten. Turen starter i Mo i Rana i Nord-Norge og vi får følge Monsen på hans ferd over det mektige Saltfjellet og ned til Svartisen nasjonalpark. Så går ferden videre gjennom Nord-Norges mektige landskap og ned til Nord-Trøndelag, hvor vi følger han gjennom Forollhogna nasjonalpark, før han krysser over til Sør-Trøndelag og avslutter turen i den magiske Femundsmarka nasjonalpark. Dette er en gripende reise hvor man over 6 programmer får et innblikk i nøyaktig hvor vakkert Norge er. På veien må Monsen benytte seg av all sin kunnskap når isbreer, brunbjørn, enorme fossefall og ekstremvær skal overkommes. Et flott program som uten tvil vil gjøre sterkt inntrykk alle som er glad i Norge og flott natur.